Vier vierde cake

Lekker en makkelijk recept van patisseriechef Anna Olson om een vier vierde cake te bakken: lekker bij de koffie, als koekjesvervanger in tiramisu of afgewerkt met confituur, glazuur of vers fruit.


Gebruik voor cake steeds griessuiker: hoe fijner de suiker, hoe minder het deeg moet opgeklopt worden. Cakebeslag dat te lang geroerd is, kan een cake na het bakken doen inzakken

Voor een meer luchtige cake, kan je de eiwitten apart stijfkloppen en als laatste voorzichtig door het beslag spatelen. Doe je dit niet, dan heb je een zwaardere cake: dit is ideaal als je de cake later bijvoorbeeld met een fruitlaag gaat bedekken, zodat de cake het gewicht kan dragen.

Vermits deze cake als koekjes in lagen in een tiramisu met aardbeien wordt verwerkt, gaan we de eiwitten ook niet apart kloppen.

Bak een cake nooit in een superhete oven: de eiwitten aan het oppervlakte zullen direct gaan stollen, waardoor de cake binnenin zit opgesloten en niet meer kan rijzen.

Lees hier verder voor Anna's superlekker tiramisu met aardbeien en chocolade recept.

Vier vierde cake recept

Gelijk gewicht aan eieren, boter, zelfrijzende bloem en griessuiker.

Voor een vier vierde cake weeg je eerst de eieren af, en neem je dat gewicht als gewicht voor de 3 andere ingrediënten, klassiek wordt dat:
 • 4 grote eieren van 60 gram, (240 gram eieren dus)
 • 240 gram boter,
 • 240 gram zelfrijzende bloem en
 • 240 gram griessuiker.
Ontzettend lekker is wat geraspte schil van citroen op het einde door het beslag te roeren. Je kan eindeloos experimenteren met meer ingrediënten toe te voegen: voeg je echter teveel eieren of melk toe, dan kan de cake na het bakken inzakken. Onderaan alvast een door Anna Olson beproefde variatie op de hoeveelheid ingrediënten met extra botermelk in het beslag:
 • 4 biologische eieren
 • 180 gram ongezouten hoeveboter, op kamertemperatuur
 • 250 gram suiker
 • 270 gram bloem
 • 1 eetlepel vanille essence
 • 1 1/4 theelepel zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 125 ml botermelk

Hoe een stevige vier vierde cake maken

Vier vierde cake in stukjes gesneden om te verwerken in tiramisu: recept van Anna Olson
 1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
 2. Neem een diepe bakplaat (27,5cm x 42,5 cm), vet ze in, bestrooi met suiker en giet de suiker die niet aan de boter blijft plakken weer uit de bakplaat.
 3. Klop de zachte hoeveboter met de suiker luchtig totdat alle suikerkorrels verdwenen zijn.
 4. Roer er dan de vanille essence door.
 5. Voeg de eieren een voor een toe en meng ze goed en volledig door de room (je ziet dus nergens nog ei) alvorens het volgende ei toe te voegen.
 6. Neem een andere kom en meng hierin de droge ingrediënten: de bloem met het zout en het bakpoeder.
 7. Voeg wat van het bloemmengsel bij de boterroom en werk door het beslag.
 8. Voeg dan wat botermelk toe en werk eveneens door het beslag.
 9. Herhaal afwisselend en eindig met de bloem.
 10. Stort het cakebeslag in de bakplaat, strijk het oppervlak gelijk en zet een 55 tot 65 minuten in de oven op 150°C (tot je er een breinaald in kan prikken die er proper weer uitkomt).
 11. Neem de vier vierde cake uit de oven, laat een kwartier afkoelen in de bakplaat alvorens te ontvormen en verder te laten afkoelen op een rooster.

0 reacties:

Een reactie posten