Tiramisu uit De Keuken van Sofie Dumont

Sofie Dumont maakt op de vooravond van Halloween een lekkere tiramisu met kiwifruit en snel, zelf gebakken lange vingers. Zorg dat je 6 eieren in huis hebt: 3 voor de vulling en 3 om de koekjes te bakken.


Op de Facebook pagina van De Keuken van Sofie flink wat goede reacties op haar recept, totdat een echte Italiaan zich in de conversatie mengde...

De Italiaanse winkelbediende van Sofie's sponsor Carrefour Carmelo Di Pietro merkt alvast op dat de tiramisu alles behalve Italiaans is.

Bovendien zegt Sofie dat ze de klassieke tiramisu zonder eieren maar met slagroom te vet vindt en daarom de room vervangt door eieren. Carmelo merkt terecht op dat in Italiƫ er traditioneel geen slagroom onder de mascarpone wordt gemengd:

Tiramisu met fruit en lichte, luchtige mascarponevulling met eiren. Doe lange vingers bakt Sofie in 5 minuten zelf.

Carmelo heeft alvast 2 keer gelijk:
  • een klassieke tiramisu gebruikt wel eieren in plaats van slagroom.
  • Bovendien wordt in ItaliĆ« Italiaans gezette straffe koffie en chocolade in het dessert gemengd, zodat het nagerecht een lekker opkikkertje wordt met wat extra caffeine.
Een betere bewoording voor "tiramisu met fruit" is het Engelse woord "trifle" dat opgebouwd wordt met banketbakkersroom, fruit, cake, fruitsap en een dot opgeklopte slagroom. Misschien had Sofie een Engelse trifle in gedachten toen ze sprak van geen room onder de mascarpone te mengen.

Waarom geen kiwi's in tiramisu?

Verder merkt Sofie op dat ze niet de traditionele aardbeien in de tiramisu wil mengen maar wel de nu in seizoen zijnde groene kiwi's.

De reden waarom er echter geen verse kiwi's in desserten met eiwit of eiwitrijke producten zoals gelatine, roomkaas en yogurt wordt gedaan, heeft te maken met de eiwitafbrekende enzymes: kiwi bevat het enzyme actinidine dat eiwitten afbreekt. Anders gezegd: je dessert gaat schiften en wordt waterachtig. In SOS Piet vermeldt Piet Huysentruyt ook vers sinaasappelsap, verse ananas en verse papaja.

Je zal terecht opmerken dat Sofie dan ook nooit zegt dat je haar kiwidessert nog enkele uren moet doen opstijven in de ijskast. Als je de tiramisu direct serveert, hebben de enzymes te weinig tijd om veel eiwitten af te breken.

Een andere truuk om toch zonder problemen kiwi in een dessert te verwerken, is de kiwi's eerst te koken, waardoor de enzymen worden vernietigd.

Lees hier verder voor het tiramisurecept van Sofie Dumont uit haar kookprogramma De Keuken van Sofie.

Boodschappenlijstje voor de lange vinger koekjes:
  • 3 eieren
  • gelijk gewicht (170 gram elks) pattisseriebloem en witte suiker
  • poedersuiker
Boodschappenlijstje voor de tiramisu:
  • ½ kilogram mascarponekaas
  • 3 biologische eieren (1 volledig + 2 dooiers)
  • een 45 tal gram suiker
  • 1 groene kiwi
  • Amaretto likeur en witte wijn

1 reacties:

Travis Smith zei


This is my first time pay a quick visit at here and i am actually impressed to read all at one place. itunes login

Een reactie posten